KST – Kranio-sakral terapi

Hvad er Kranio-sakral terapi?

Forkortelsen for Kranio-Sakral Terapi er KST. Kranio-Sakral terapi er en dybtgående og blid behandlingsform, hvor terapeuten arbejder med at fjerne restriktioner der hæmmer klientens egne ressourcer til selvhelbredelse. Behandlingen foregår udelukkende med terapeutens hænder.
Kranio-Sakral terapi behandling udspringer fra en osteopatisk (manuel medicinsk) metode, der har dokumenteret en bevægelighed mellem kranieknoglerne. Viden om denne bevægelighed har ført til skabelsen af en række teknikker, som blev en del af den osteopatiske behandlingsform.

Kranio Sakral Terapi kan påvirke nervesystemet positivt og dermed alle kroppens funktioner. I Klinik-Ege behandles der primært med Kranio Sakral Terapi (biomekanisk og biodynamisk) i kombination med
Rosenberg teknik / Bindevævsmassage.

Se film hvor jeg forklarer hvad Kranio-Sakral terapi er

Kranio-Sakral terapi – primære behandlings områder:

Terapiformen er anerkendt for behandling af hovedpine, migræne, piskesmæld, hjernerystelse, kæbespændinger, bækkenproblemer og stressrelaterede lidelser.
Den store udbredelse af Kranio-Sakral terapi har udvidet horisonten for, hvad det er godt for. Mange søger også behandling for: forstoppelse, mavepine, søvnproblemer, tinnitus, koncentration, indlæringsproblemer, uro, sociale udfordringer, sensivitet, angst og baby med fladt baghoved, refluks, kolik, C-facon,

Det Kranio-Sakrale system omfatter:

  • Kraniet
  • Rygsøjlen
  • Korsben og haleben
  • Hjernen
  • Rygmarven og hjernevæsken
  • Rygmarvsnerverne

Kranio-Sakral terapi systemet er med til at støtte fysisk op om hjernen og rygmarvens nerver. Hjernevæsken fungerer som en hydraulisk støddæmper som beskytter hjernen, men den er også nødvendig for, at hjernecellerne kan få næring og udskille affald.

Hvad arbejdes der med under en behandling?

Det primære i behandlingsformen går ud på at løsne spændinger i bindevævsmembranerne i hovedet, eller bindevævet omkring rygmarvens nerve. Det muliggør en dyb og varende afspænding af musklerne i nakken og ryggen som hæfter ved nakkehvirvlerne. Kranio-Sakral Terapeuten arbejder med knogler, membraner (hjernehinder), cerebrospinal væske (hjernevæske), muskler, bindevæv og organer. Behandlingen har indflydelse på nerve-, hormon- og immun system.
En KST behandling har til formål at frigøre spændinger i samlingerne mellem kranieknogler og ryghvirvler, afspænde membranerne og forbedre hjernevæskens og blodets cirkulation. Det er nødvendigt for hjernens funktion, at det Kranio-Sakrale systemet fungerer optimalt.

Korte film om Kranio-Sakral terapi

Hvilke områder af kroppen arbejdes der med

Hvad er kraniesuturer og hvor kommer kranienerverne ud af kraniet

Hvad er Falx og Tentorium – hjerneskillevæggene

Kraniet i forhold til kæbespændinger

Det handler om balance

Ligesom med det meste andet her i livet handler det om at bringe balance i systemet. Når vores nerver er kommet i klemme eller kroppen er kommet ud af balance, kan det ofte mærkes både fysisk og psykisk.

Ubalancer og problemer i nervesystemet kan blandt andet stamme fra fødslen, ulykker eller slag, langvarig dårlig kropsholdning, dårlig kost, stress eller et besøg hos tandlægen.

Stress, hormon forstyrrelser og følelsesmæssige problemer. Ubalancer i Kranio Sakral systemet kan give vidt forskellige symptomer – mange af dem kender vi som klassiske symptomer på stress, men også følelsesmæssige og hormonelle problemer kan stamme herfra.

Hvordan forgår en Kranio-Sakral Terapi behandling?

Behandlingen indledes med en samtale og klienten vil blive spurgt ind til problematikker, tidligere traumer og generel trivsel. Er det første gang, forklarer jeg hvordan behandlingen foregår og hvilke dele af kroppen, jeg kommer til at behandle.
Efterfølgende ligger klienten oftest påklædt på en briks, mens behandleren løsner op for spændinger og blokeringer, særligt omkring hoved, nakke, rygsøjlen og bækkenet, hvor behandleren trykker nænsomt på særlige punkter. En behandling varer ca. 1 time.

Er der forskel på Kranio-Sakral terapi til børn og voksne?

Der er i høj grad forskel på Kranio-Sakral terapi til børn og voksne. Jo yngre barnet er, desto blidere behandling der er målrettet kranieudviklingen på barnets alderstrin. Det kræver en speciel børne uddannelse at behandle børn. Du kan læse mere om babybehandling og børnebehandling.

Hvad kan du forvente?

I Klinik-Ege kan du forvente at blive mødt af en professionel behandler, altid den samme, som vil tage din situation seriøst og prøve at hjælpe og vejlede dig bedst muligt.

Kranio-Sakral Terapi virker forskelligt fra person til person. Som regel er 3-5 behandlinger tilstrækkeligt, men det afhænger af hvor ”gamle” dine problemer er. Nye problematikker er oftest hurtigere og lettere at komme af med, hvorimod gamle tilstande kan tage lang tid.

Hjælper Kranio-Sakral terapi?

Hvem er bedst at spørge om det? Mine klienter.

Sådan bevæger kranieknoglerne sig:

Kranienervernes funktion

Den 2.,3.,4. og 6. kranienerve går til øjets funktioner og afbalancering af disse kranienerver kan afhjælpe problemer omkring øjet, synsforstyrrelser og ordblindhed.

Den 5. kranienerve styrer den tredelte ansigtsnerve trigenimus, vores tyggemuskler og trommehindens- spænding. Afspænding heraf kan afhjælpe trigenimus neuralgi, mellemørebetændelse, hørelse og tandpine.

Den 7. kranienerve går til smagsbaner, spytkirtel og ansigtsmuskler.

Den 8., 9. og 10. kranienerve står for øre, hørelse og ligevægt, hvorfor afbalancering af denne kan løse problemer som nedsat hørelse, mellemørebetændelse, tinnitus, balance og svimmelhed.

Den 10. kranienerve går også til vores indre organer og fordøjelse, hvorfor en afklemning af denne kan give maveproblemer, forstoppelse og kolik.

Den 11. kranienerve går til vores nakke og skuldre og afbalancering af denne nerve kan afhjælpe muskelspændinger og myoser i nakke og skuldre.


Oprindelse

KST blev opfundet af den amerikanske læge William G. Sutherland i starten af 1900-tallet, hvor det blev en del af lægeuddannelsen på de osteopatiske skoler

Hvordan foregår uddannelse til Kranio-Sakral terapeut?

En grunduddannelse varer omkring 1½ år og der findes en række skoler i DK, der er godkendte af KST brancheforeninger.

Efter endt grunduddannelse, kan terapeuten specialiserer sig indenfor en række områder.
På egen skole “Institut for Kropsterapi” tilbyder jeg kurser indenfor: hovedpine, migræne, piskesmæld, hjernerystelse, bækkenproblemer, Børn1, Børn2, Børn3 og Biodynamisk Kranio-Sakral terapi. Vil du læse mere om uddannelserne

Hvad er Kranio-Sakral terapi?

Jeg håber, at du har fået svar på ved, ved at læse sidens indhold – har du stadig spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig.