Baby

Kranio-Sakral terapi og Børnesundhedsvejledning til babyer og småbørn.

Kranio-Sakral terapi er en fantastisk behandlingsmetode til børn og babyer, fordi den er så blid og nænsom. En behandling foregår stille og roligt, det gør ikke ondt og der falder ofte en dejlig ro over barnet under en behandling. Jeg gør meget ud af, at barnet skal føle sig tryg i klinikken med mor eller far helt tæt på sig hele tiden.
En række problemer kan ofte afhjælpes med Kranio-Sakral terapi til baby: ex. kolik, søvnproblemer, maveproblemer, favoritside, skæve kranier, refluks, spiseproblemer, spændinger ved stramt tungebånd og øreproblemer.
Kranio-Sakral terapi til babyer kan startes allerede et par dage efter fødslen – jo før, jo bedre. Jeg kombinerer ofte KST behandling med Børnesundhedsvejledning med hjælp til eksempelvis ernæring, tilskud, søvn m.m.

Fødselsskader

Mange børn får større eller mindre skader under fødslen uanset om der er tale om en vaginal fødsel eller et kejsersnit. Jeg ser ofte disse “skader”:

  • Den 10. kranienerve i nakkeregionen kan pga. træk og vrid komme i klemme i fødselsprocessen. Når denne kranienerve sidder i klemme, kan det betyde, at nervesystemet ikke samarbejder optimalt med organerne og der kan forekomme uro, maveproblemer, søvnproblemer og kolik.
  • Forskubbelse af kranieknoglerne kan give asymmetrisk tryk i hjernehalvdelene og evt. hæmme hjernens udvikling.
  • Barnets krop kan blive udsat for pres og vrid som ofte giver spændinger i bækken, lænd, ryg, brystkasse, kraveben og nakke.

Når du kommer til behandling med dig lille barn, vil jeg tjekke krop, nakke og hoved igennem for spændinger og ublancer og forsøge at rette op på disse.

Kejsersnit

Når et barn bliver født ved keisersnit, sker det ofte, at barnet bliver født for hurtigt, så trykket i lungerne ikke er optimalt efter fødslen. Ved en vaginal fødsel masseres kroppen i gang. Nogle mener at barnet mangler at kæmpe sig ud gennem fødselskanalen og at overgangen fra foster til baby sker uden at barnet er forberedt. Der kan opstå et vrid i barnets nakke, når der lirkes ud, som kan svare til et lille piskesmæld eller hold i nakken, derfor kan det være godt at få barnet behandlet med Kranio-sakral terapi og få løsnet op for eventuelle spændinger i nakke og krop.
Barnets tarmflora og  immunforsvar kan blive påvirket, da det ikke i samme grad påvirkes af moderens bakterier under fødslen og her kan Børnesundhedsvejledning til baby være en rigtig god ide, så barnet kan styrkes bedst muligt.

Tvillinger

Under en graviditet med tvillinger er der stor risiko for fødsel før termin. Pladsen i livmoderen er trang i sidste trimester og børnene kan ikke bevæge sig ret meget og vil i den sidste del af graviditeten ligge i den samme stilling. Mange tvillinger udvikler banan facon eller C-facon som det også kaldes, men det kan Kranio-Sakral terapi behandling heldigvis hjælpe på. Hos nogle børn ses det tydeligt lige efter fødslen og hos andre ses det først i løbet af en måneds tid.
Her kan du læse om præmature børn:

Stramt tungebånd

Et stigende antal børn fødes med stramt tunge- og læbebånd. Hos nogle børn giver det store udfordringer som problemer med amning, søvn, spændinger, fordøjelse, vejrtrækning og uro i nervesystemet.
Jeg hjælper gerne med vurdering af båndene, give råd og vejledning samt arbejde med spændinger og nervesystem læs mere her https://klinik-ege.dk/kranio-sakral-terapi-baby/stramt-tungebaand/

Overstimulering

85% af alle spædbørn har en periode sidst på dagen, hvor de er urolige og grædende. De er fyldt op af dagens indtryk og kan være overstimulering. Kranio-Sakral terapi kan være godt til babyer, der nemt overvældes, da behandlingen kan afhjælpe ubalancer i nervesystemet.

Baby med søvnproblemer

Børnesundhedsvejledning og Kranio-Sakral terapi til baby og småbørn kan ofte hjælpe dit barn til at få ro i kroppen. Ro skal der til, for at det er muligt at sove godt. Måske har graviditeten eller fødslen været hård og har påvirket din baby, så dit barn har en stress i kroppen, som kan blokere for en god og sammenhængende søvn.

Kolik / maveproblemer

Hvis den 10. kranienerve i nakkeregionen kommer i klemme i selve fødselsprocessen, kan det forårsage  at nervesystemet ikke kan samarbejde optimalt med organerne. Herved kan mave- tarm systemet blive påvirket med kolik og mavesmerter som følge.

Favoritside, skævt kranie og fladt baghoved

Siden 1998 har Sundhedsstyrelsen anbefalet, at spædbørn sover på ryggen med hovedet skiftevis til højre og venstre for at undgå skæve kranier og flade baghoveder. Det anbefales også at barnet i de vågne timer ligger meget på maven. Der er desværre mange børn der ligger meget på ryggen og som følge heraf har skæve kranier eller flade baghoveder.

Et fladt eller skævt kranie kan have en negativ indvirkning på centralnervesystemet, da blodcirkulation og næringstilførsel til hjernen er afhængig af fri bevægelighed i nakken og et fleksibelt kranie. Et nervesystem under pres fungerer ikke optimalt og kan påvirke indlæring, søvn, velvære og det sociale samspil med andre.

Der er i øjeblikket fokus på om der kan være en sammenhæng mellem skæve / flade kranier og indlæringsproblemer og manglende koncentration.

Kranio-Sakral terapi baby er kan afhjælpe, hvis dit barns baghovedet allerede fladt eller kraniet skævt. Der er hjælp at hente – jo yngre barnet er desto bedre resultater.

Jeg tilbyder Kranio-Sakral terapi og vejledning til:

  • Amme problemer
  • Banan facon eller C-facon
  • Bihuleproblemer
  • Favoritside
  • Fladt baghoved
  • Fødselsskader
  • Kejsersnit (fødsel)
  • Kolik
  • Maveproblemer
  • Nervøse babyer
  • Præmature
  • Refluks
  • Skævhed i kroppen
  • Skævt kranie
  • Stramt tungebånd, læbebånd, og kæbebånd (spændinger som følge deraf)
  • Sutteproblemer
  • Søvnproblemer
  • Traumer (ex. vanskelig fødsel)
  • Ubalance
  • Urolige babyer
  • Øreproblemer

En kort film om behandling i Klinik-Ege

Klik her

Kranio-Sakral terapi til baby på 0-1 år

Kranio-Sakral terapi til børn på 1-3 år

Børnesundhedsvejledning

Ønsker du at uddanne dig i Kranio-Sakral terapi til baby?
Jeg er videreuddanner Kranio-Sakral terapeuter, der ønsker at specialisere sig i behandling af børn. Er du interesseret, kan du læse mere her.